~ PENANG WASABI ~

FEEL THE HEAT

Tuesday, April 20, 2010

P94 Hulu Selangor : Dr. Halili keluar PKR sertai UMNO!

DR. Halili Rahmat (kiri) ketika membuat sidang akhbar mengenai pengisytiharannya keluar PKR dan masuk UMNO di Petaling Jaya, semalam. Di sebelahnya bekas Setiausaha Agung PKR, Salehuddin Hashim.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) menerima satu lagi tamparan apabila Datuk Dr. Halili Rahmat yang merupakan salah seorang pemimpin dan juga bekas doktor peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengisytiharkan keluar parti dan menyertai UMNO.

Dr. Halili, 58, yang turut bersama-sama Anwar mengasaskan Parti Keadilan Nasional (Keadilan) pada 1999, mengambil keputusan tersebut selepas mendapati PKR bukan lagi sebuah parti politik berasaskan perjuangan. Sebaliknya, beliau berkata, PKR lebih condong menjadi parti yang mementingkan kuasa daripada membawa kesejahteraan kepada rakyat walaupun telah diberi mandat untuk mentadbir beberapa negeri.

"PKR juga telah dikuasai sekumpulan kecil pemimpin yang berfikiran sempit. Mereka memajukan ideologi berhaluan kiri yang tidak disenangi oleh masyarakat Melayu khususnya dan Malaysia amnya. "Berbanding Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, saya lihat beliau ikhlas dan bersungguh-sungguh untuk membuat perubahan politik dalam UMNO dan Barisan Nasional (BN)," katanya ketika membacakan kenyataan tiga muka surat pada sidang akhbar di sini hari ini.

Turut hadir pada sidang akhbar itu ialah bekas Setiausaha Agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim. Dr. Halili merupakan bekas Bendahari PKR Hulu Selangor dan pernah menjadi calon PKR pada dua pilihan raya umum iaitu pada tahun 1999 dan 2004. Pada 1999, beliau bertanding di Parlimen Hulu Selangor tetapi tewas kepada calon BN, Datuk G. Palanivel manakala pada 2004, beliau tewas kepada calon BN, Datuk Zainal Abidin Sakom bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Kali.

Selain aktif sebagai ahli politik, beliau juga merupakan seorang pakar bedah otak dan saraf. Beliau telah menjadi doktor peribadi Anwar sejak 1994 dan kini berkhidmat dengan tiga hospital swasta di ibu kota. Dr. Halili mengakui kesungguhan yang ditunjukkan oleh Perdana Menteri membuatkannya mengambil keputusan untuk terus memperjuangkan nasib rakyat dengan memberi sokongan penuh kepada barisan kepimpinan negara.

Dalam pada itu, beliau sedar ada pihak yang bakal melemparkan pelbagai tuduhan antaranya kecewa tidak terpilih sebagai calon PKR bagi Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor. "Saya tidak pernah meminta atau menawarkan diri untuk dipilih menjadi calon PKR pada pilihan raya kecil kali ini. "Walaupun pernah bertanding sebelum ini tetapi saya berasa amat berat untuk bertanding apabila memikirkan realiti masyarakat bawahan telah berubah.

"Saya perlu membuat penjelasan ini kerana saya tidak mahu nama saya digunakan oleh PKR untuk memancing undi seolah-olah pendirian saya dengan PKR masih sama," katanya. Mengenai dakwaan beliau dibeli oleh UMNO, Dr. Halili berkata, beliau seorang pakar bedah dan tidak harus timbul tuduhan seperti itu.

Berkaitan pilihan raya kecil itu, beliau berkata, sebagai anak jati Hulu Selangor amat sukar baginya mempertahankan kredibiliti PKR memandangkan parti itu tidak melakukan apa-apa untuk kesejahteraan pengundi di kawasan tersebut sejak merampasnya daripada BN dua tahun lalu. "Saya faham Allahyarham wakil rakyat terdahulu uzur tetapi yang menghairankan mengapa PKR tidak berbuat sesuatu bagi membantu pejabat Allahyarham dalam memberi khidmat kepada pengundi Hulu Selangor?" katanya.

Ujar beliau, PKR hanya sibuk merayu undi pada waktu pilihan raya tetapi mengabaikan amanah rakyat seperti dijanjikan semasa tempoh berkempen. "Perkara sedemikian tidak seharusnya berlaku dan saya telah diberitahu oleh penduduk kampung sama ada di Hulu Yam, Rasa, Kuala Kubu, Sungai Buaya dan Serendah bahawa mereka akan memastikan perkara ini tidak lagi berlaku.

"Rakan-rakan dan saudara-mara saya juga faham bahawa perjuangan saya selama ini adalah untuk perubahan dan bukan untuk membela seseorang individu," ujarnya. Ditanya sama ada beliau akan membantu BN pada pilihan raya kecil tersebut, Dr. Halili berkata, beliau akan ke Australia untuk menyaksikan anaknya menerima ijazah sarjana undang-undang.

"Jangan kata saya lari pula. Dua minggu lepas anak saya lulus ijazah sarjana undang-undang dan Khamis ini adalah hari konvokesyen di universitinya. Perancangan ini sudah lama," katanya.
Sementara itu ketika berceramah di Sungai Buaya di Hulu Selangor, Dr. Halili berkata, beliau bukanlah seorang ahli politik tetapi seorang doktor.

Sehubungan itu katanya, beliau tidak tahu untuk mengutuk atau mengata sesiapa selain hanya mahu menyebelahi pihak yang benar. Katanya, kejayaan negara di bawah kepimpinan Najib telah banyak memberi kesedaran kepadanya di pihak manakah beliau sepatutnya berada.


Sementara itu : Latheefa - Kami sudah jangka Dr. Halili keluar PKR


"Kami telah jangkakan beliau keluar parti, sebab itu kami tidak memilihnya sebagai calon". Ini merupakan reaksi spontan daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas Bendahari PKR Hulu Selangor, Datuk Dr. Halili Rahmat mengumumkan keluar daripada parti itu dan menyertai UMNO. "Kami telah menjalankan kaji selidik mengenai latar belakang dan kami dapati beliau bukan seorang calon yang baik.

''Kenapa bukan calon yang baik? Saya tidak bercadang mendedahkannya. Sebab itu kenapa kami tidak memilihnya," kata Ketua Penerangan PKR, "Kami telah jangkakan beliau keluar parti, sebab itu kami tidak memilihnya sebagai calon". Ini merupakan reaksi spontan daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas Bendahari PKR Hulu Selangor, Datuk Dr. Halili Rahmat mengumumkan keluar daripada parti itu dan menyertai UMNO.

"Kami telah menjalankan kaji selidik mengenai latar belakang dan kami dapati beliau bukan seorang calon yang baik. ''Kenapa bukan calon yang baik? Saya tidak bercadang mendedahkannya. Sebab itu kenapa kami tidak memilihnya," kata Ketua Penerangan PKR, Latheefa Koya.

Latheefa berkata, mereka telah mendengar khabar angin bahawa pakar bedah itu mahu keluar daripada parti itu apabila bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim diumumkan sebagai calon parti bagi pilihan raya kecil ini Selasa lepas. "Kami tidak terkejut. Jadi kami telah membuat keputusan yang tepat untuk tidak memilih beliau," katanya kepada pemberita di Kuala Kubu Baru di sini hari ini.

Satu pertanyaan buat Latheefa Koya, anda sampai bila nak mencanang TIN KOSONG! Mengapa tidak ikut sekali keluar PKR! Desas desus mengatakan anda adalah orang yang seterusnya selepas ini. Wallahuallam.


Penang Wasabi

2 comments: