~ PENANG WASABI ~

FEEL THE HEAT

Tuesday, January 25, 2011

N05 DUN Tenang : Pendedahan Pas ‘makan tuan’!Pas yang kononnya berjuang atas nama Islam sekali lagi berbohong besar apabila menuduh calon Barisan Nasional (BN), Mohd. Azahar Ibrahim, menganiaya seorang lelaki pada tahun 2003 sehingga menyebabkan tanah milik mangsa terpaksa dilelong sedangkan, hakikat sebenar, lelaki itu yang berhutang dengan bank.

Sebelum ini jentera Pas menyebarkan berita mengenai pengumuman besar mengenai kes melibatkan Mohd. Azahar yang bakal dijadikan senjata sulit bagi membunuh sokongan pengundi terhadap BN.

Sebaliknya, pengumuman parti itu hari ini menjadi ‘senjata makan tuan’ apabila fakta sebenar didedahkan Mohd. Azahar sendiri hanya kira-kira sejam selepas sidang media mengenai isu tersebut dibuat oleh Pas.

Malah, cubaan Pas untuk membunuh karakter Mohd. Azahar dengan menggambarkan beliau sebagai seorang bekas Penolong Pegawai Daerah (ADO) zalim hanya kerana satu kes tersebut, juga dibalas dengan statistik kejayaannya menyelesaikan lebih 80 kes membabitkan tanah lelong sepanjang enam tahun bertugas di Segamat.

Lebih memalukan Pas, penjelasan Mohd. Azahar akhirnya melondehkan segala kedangkalan parti itu mengenai prosedur seorang penjawat awam dalam isu lelongan, sedangkan parti itu sendiri mempunyai 20 tahun pengalaman mentadbir negeri Kelantan yang mana, isu tanah adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

Selain itu, pembohongan Pas melalui Pengarah Operasinya bagi Pilihan Raya Kecil, Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Dzulkefly Ahmad, juga menyerlahkan lagi sikap sebenar parti tersebut yang sanggup memutarbelitkan fakta sebenar semata-mata untuk kepentingan politik meskipun sedar ia sebenarnya fitnah.

Tidak cukup dengan itu, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Paya Merah hari ini, Mohd. Azahar juga memberitahu, pertukaran beliau dari Segamat ke Rengit adalah kerana kenaikan pangkat iaitu daripada gred N41 kepada N44 dan bukannya sebagai hukuman terhadapnya ekoran kes itu, sebagaimana didakwa oleh Pas.

“Semua tuduhan Pas itu adalah fitnah semata-mata, saya tidak pernah menganiaya lelaki tersebut, saya hanya menjalankan tugas selaku ADO selepas plaintif (pemilik tanah) gagal menjelaskan hutang kepada CIMB Bank selama setahun lebih, meskipun pihak bank sudah berkali-kali memberi surat amaran.

“Tuduhan kononnya saya cuai dan lalai juga tidak timbul langsung kerana selain surat amaran oleh bank, pejabat saya sendiri sudah menghantar surat kepada plaintif dan dia maklum mengenai perkara itu, tetapi Pas menuduh kononnya pemilik tanah itu tidak diberitahu. Ini terang-terang putar belit.

“Apakah kerana saya menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan oleh kerajaan atas kapasiti sebagai ADO dengan mengikut segala prosedur itu zalim, apakah Pas benci apabila amanah yang diberi saya laksanakan, sedangkan pihak plaintif sendiri yang enggan tampil ke hadapan bagi berbincang dengan bank pada waktu itu,“ katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Pas yang bercita-cita mentadbir negara sepatutnya lebih jelas dan faham mengenai prosedur seorang penjawat awam, bukannya mencari publisiti murahan untuk mengangguk di air yang keruh dengan memainkan isu yang tidak benar.

Mengenai keputusan mahkamah membenarkan plaintif menuntut kos akibat lelongan tanah itu, Mohd. Azahar berkata, keputusan itu berdasarkan kesilapan teknikal pada notis 16 D dan 16 G, Kanun Tanah Negara apabila terdapat perbezaan tarikh dan bukannya disebabkan lelongan itu sengaja diada-adakan oleh pihaknya.

Terdahulu, pada sidang media di markas operasi Pas, Dzulkefly mendakwa calon BN itu cuai ketika mengeluarkan Perintah Jualan Hartanah sehingga menyebabkan seorang lelaki menjadi mangsa kezaliman apabila tanah mangsa dilelong kepada pihak ketiga tanpa pengetahuan sehingga menyebabkan kerugian sebanyak RM70,000.

Dzulkefly juga mendakwa tindakan Mohd. Azahar itu menyebabkan nama baik dan integriti Pejabat Pentadbir Tanah Segamat terjejas teruk sehingga menghakis keyakinan masyarakat terhadap ketelusan dalam mengurus serta mengendalikan hartanah rakyat.

Sementara itu, Mohd. Azahar mengulangi, tidak wujud ‘mala fide’ (niat jahat) berhubung kes penjualan tanah tersebut sebaliknya ia sekadar salah satu prosiding guaman biasa yang telah diambil oleh pihak CIMB Bank.

“Ini suatu tindakan biasa mana-mana bank terhadap pelanggan yang gagal menjelaskan hutang manakala pejabat daerah hanya melaksanakan selebihnya iaitu apabila ia sudah dibawa ke mahkamah termasuk proses lelongan.

“Saya tidak nampak langsung ada isu di sini, ia tidak lebih daripada semata-mata untuk memburuk-burukkan imej saya menggunakan cara putar belit.

“Namun, saya percaya para pengundi di DUN Tenang tidak semudah yang mereka fikir untuk mempercayai tuduhan Pas ini,” katanya.

Dimana Pakatan kuat, disitu rakyat bakal merempat!

Penang Wasabi..

No comments:

Post a Comment