~ PENANG WASABI ~

FEEL THE HEAT

Wednesday, August 10, 2011

PANAS ! Pertelingkahan Agama - Parti DAP Bergaduh Besar!

Jika DAP Pulau Pinang bergolak dengan isu keceluparan Jeff Ooi, anak buah Lim Guan Eng dengan DAP Pulau Pinang yang diketuai oleh Pengerusi Negeri sendiri, DAP Selangor turut mengeluarkan nanah busuk yang selama ini cuba disembunyikan dari mata rakyat.

Di Pulau Pinang ialah disebabkan perebutan kuasa dan kronisme tetapi di Selangor lebih hebat lagi iaitu pertelagahan di antara pemimpin DAP beragama Kristian dan yang beragama Buddha!

Pergeseran di dalam DAP sudah lama diketahui cuma mereka berjaya menutup kelemahan parti tersebut tetapi sampai bila DAP boleh menipu rakyat?

Sila baca artikel di bawah :-

DAP Selangor yang bermesyuarat semalam menjadi panas dan bertelagah apabila kumpulan penganut Buddhist yang diketuai Speaker Dato Teng Chang Kim menyalahkan kumpulan penganut Kristian yang diketuai Theresa.

Walaupun pendirian mereka di lihat berlainan sekali, rata-rata mesyuarat memperakui kesilapan pihak gereja yang tidak berlesen. Keputusan mesyuarat adalah untuk tidak memanjangkan isu ini dan tunggu keputusan Menteri Besar yang dijangka lepas Hari Raya.

DAP masih marah kepada Dato Dr Hasan Ali dan menuntut MB melucutkan jawatan exco.

Difahamkan Anwar tidak mempersetujui. Dia takut kesan lebih teruk kepada Pakatan Rakyat. Untuk melucutkan Hasan Ali, Anwar hanya akan tunggu pilihanraya umum.

Anwar mungkin sedar rata-rata reaksi orang Melayu Islam amat marah sekali kepada MB Selangor kerana gagal mempertahan JAIS dan sebaliknya sedia meminta maaf kepada gereja tanpa melihat laporan JAIS atas tekanan dari Theresa Kok, Dr Xavier dan Elizabeth Wong.

Rata-rata juga kakitangan JAIS dan amnya kakiktangan kerajaan negeri kecewa dengan Pakatan Rakyat kerana tak faham tugas JAIS berasaskan dasar, dan undang-undang.

PKR Selangor jelas mengambil pendekatan berdiam. Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali masih belum memanggil mesyuarat.

Lain sekali dengan PAS Selangor yang dikuasai oleh Khalid Gereja. Marah dan dendamnya terhadap Hasan Ali yang tiada had. Emosinya sudah tidak boleh dibendung melainkan melihat Hasan Ali dikenakan tindakan oleh MB atau PAS Pusat.

Pendirian Dr Rani, Pesuruhjaya PAS Selangor baru tidak diketahui lagi kerana berada di luar negara, tetapi boleh dijangka hanya kerbau Khalid yang ditarik hidung.

Walaupun orang Kristian masih mempertahankan gereja dan anggap tindakan JAIS keterlaluan kerana menceroboh private property dan majlis, impak negatif adalah kepada kerajaan PR Selangor.

Masalah mubaligh Kristian yang keterlaluan dalam mengkristiankan masyarat penganut Hindu, Buddha, Tao dan lain-lain belum difahami ramai tetapi adalah masaalah potensi jika diberlarutan - Unspinners

Penang Wasabi..

No comments:

Post a Comment