~ PENANG WASABI ~

FEEL THE HEAT

Thursday, August 19, 2010

Doa utk Father Joseph Lim Guano didalam khutbah Jumaat bukti PAS semakin sesat !

Khatib Zakaria Ahmad yang membaca doa untuk Father Joseph Lim Guan Eng dan membuang nama YDP Agong pada khutbah kedua Solat Jumaat lepas di Masjid Padang Menora, Tasek Gelugor P.Pinang, adalah merupakan penyokong tegar PAS.

Dia melakukan perkara terkutuk itu diatas mimbar masjid sewaktu solat Jumaat yang dihadiri bukan hanya penganut ajaran PAS, tetapi juga semua kariah kawasan tersebut yang berbilang fahaman politik dan juga pandangan.

Zakaria telah membuktikan bahawa PAS kini semakin sesat serta melencong dari garisan Islam yang sebenar. Didalam kitab serta ajaran Rasulullah saw sendiri melarang kita mendoakan untuk kaum kafir, apatah lagi jika ia dilakukan didalam bacaan amalan wajib seperti solat Jumaat. Namun ini semua tak menjadi hal kepada pengikut ajaran PAS.

Untuk pengetahuan semua, ini bukanlah insiden pertama yang melibatkan Zakaria Ahmad yang bergelar al fadhil ustaz dikalangan semua totok PAS.

Pada 24 Februari 2007, Zakaria Ahmad ini juga pernah dihalau oleh Naib Pengerusi Kariah Masjid Kampung Binjai kerana berpolitik secara keterlaluan didalam masjid kampung tersebut. Sebelum kejadian itu, Zakaria sering dilihat hadir ke Masjid Kampung Binjai sebagai ustaz jemputan oleh seorang imam PAS dikampung tersebut.

Walaupun sudah berkali-kali diberi amaran, kemuncaknya tiba apabila Zakaria cuba menyampaikan ceramah politik yang menyeru semua penduduk kampung memilih calon PAS pada PRU12. Ini menyebabkan dia diusir dari masjid dan juga kampung tersebut.

Jadi, bukanlah sesuatu perkara yang baru jika Zakaria Ahmad berpolitik didalam Masjid. Cuma yang mengejutkan ialah, tindakan Zakaria Ahmad ini yang tak tahu membezakan diantara amalan wajib agama dan juga ceramah politik.

Inilah bukti bahawa PAS itu memang sudah sesat dan juga menyeleweng aqidah mereka kerana mencampur adukkan agama serta politik demi kepentingan peribadi. Inilah juga bukti ketaksuban melampau para penganut PAS terhadap fahaman politik yang dianuti mereka.

Nik Aziz perlu bertanggung jawab diatas semua yang berlaku ini kerana dialah yang menyemaikan fahaman kufar serta ideologi jahilliyah terhadap semua pengikut ajaran PAS.

Institusi masjid kini tak lagi selamat jika dijangkiti oleh parasit-parasit yang bercop bulan ini. Sesuatu perlu dilakukan untuk mengelakkan kegilaan puak khawarijj hijau ini berterusan merosakkan kesyumulan Islam didalam negara.

Seburuk-buruk penyokong kerajaan, tiada pula khatib masjid seluruh negeri yang mendoakan Tsu Koon semasa sebelum PRU12 dulu. Tapi inilah yang berlaku bila masjid dikuasai puak totok PAS. Kalau bukan sesat dan akidah terseleweng, apa lagi yang kita boleh panggil kepada beruk-beruk berpunggung hijau dan berserban ni?

Sementara itu : Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang membantah penggunaan nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di beberapa masjid, baru-baru ini.

Pengerusinya, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, penggunaan nama Setiausaha Agung DAP itu dalam khutbah Jumaat dikesan sejak minggu lalu di beberapa masjid sekitar sini, Permatang Pauh dan Jelutong.

Perkembangan itu, tegasnya, amat mengejutkan kerana seolah-olah ada usaha pihak tertentu untuk mencemarkan nama Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua agama Islam di negeri ini.

“Lazimnya dalam doa kedua khutbah solat Jumaat, ada dibacakan doa untuk ketua negeri atau ketua agama Islam dan umum mengetahui di Pulau Pinang kita merujuk kepada Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua agama Islam.

“Penggunaan nama ketua menteri jelas mengingkari kuasa Yang di-Pertuan Agong seolah-olah ketua menteri pula menjadi ketua agama Islam,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat UMNO negeri di sini hari ini.

Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden UMNO berkata, pihaknya mempunyai bukti berhubung perkara itu dan sedang meneliti sama ada wujud arahan tertentu daripada Jabatan Agama Islam Pulau Pinang atau Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP).

“Tindakan menggunakan nama ketua menteri dan digantikan dengan nama Yang di-Pertuan Agong juga sebenarnya di luar daripada amalan negeri-negeri lain di seluruh Malaysia selain bercanggah dengan keputusan Majlis Raja-Raja,” tegasnya.

Sementara itu, beliau turut mendedahkan terdapat pihak pengurusan beberapa masjid yang tidak lagi dibenarkan mengutip bayaran sewa bazar Ramadan yang beroperasi di pekarangan rumah ibadat itu sebaliknya kutipan tersebut disalurkan kepada pusat khidmat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Ahmad Zahid berkata, tindakan menghalang pengurusan masjid memungut wang kutipan bazar Ramadan terbabit jelas mencampuri pengurusan hal ehwal agama Islam selain dilihat menyalahgunakan dana masjid untuk kepentingan politik.

“Kalau dulu kutipan wang bazar Ramadan disalurkan kepada masjid tetapi kenapa pula sekarang tidak boleh tetapi disalurkan pula kepada pusat khidmat ADUN? Ini dana masjid yang digunakan untuk aktiviti-aktiviti masjid bukan untuk tujuan politik,” tegasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Ahmad Zahid turut mempersoalkan tindakan Guan Eng menghadiri majlis-majlis pengagihan wang zakat kepada golongan memerlukan yang sepatutnya dilakukan oleh pemimpin Islam.

“Kalau pun kerajaan negeri mahu menggambarkan beliau (Guan Eng) sebagai pemimpin yang fleksibel tetapi kita percaya ada agenda tersembunyi untuk menggunakan Islam bagi meraih kepentingan politik,” katanya.

Sumber : Media Permatang Pauh

Penang Wasabi..

No comments:

Post a Comment