~ PENANG WASABI ~

FEEL THE HEAT

Sunday, July 28, 2013

CEC DAP: David Dass desak Weng Keong jawab tujuh soalan?


Naib Pengerusi DAP Cawangan Ladang Paroi, David Dass mendesak agar Pengarah Pilihan Raya DAP, Pooi Weng Keong tampil mendedahkan butiran terperinci tentang pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) DAP hujung tahun lalu.

Berikutan itu, David turut mengajukan tujuh soalan kepada Weng Keong untuk dijawab secara jujur ketika dia memegang kuasa menyelia pemilihan berkenaan.

Soalan itu ialah:

1) Dari mana datangnya 574 perwakilan yang diarah mengundi khusus untuk enam pemimpin DAP?

2) Adakah benar undian 574 perwakilan itu dimasukkan ke dalam kotak khas?

3) Adakah benar 574 perwakilan itu duduk di tempat khas ketika pemilihan itu dijalankan?

4) Mengapakah jumlah keseluruhan undian tidak selaras antara rekod undian keseluruhan dengan jumlah rekod perwakilan?

5) Mengapa jumlah undian yang diperoleh calon tidak dipapar di papan elektronik?

6) Mengapa jumlah undi rosak tidak didedahkan?

7) Mengapa begitu sukar untuk memberikan nama penuh wakil yang mengundi?

Menurut David, parti DAP yang membawa prinsip cekap, bertanggungjawab dan telus sepatutnya mampu menjawab semua soalan berkenaan.

"Saya sudah penat bertanyakan soalan ini kepada Lim Kit Siang (Penasihat DAP), Lim Guan Eng (Setiausaha Agung DAP), malah Karpal Singh (Pengerusi DAP) yang langsung tidak mahu dan ambil peduli untuk menjawabnya.

"Tetapi ingat ini adalah soalan sah dan sebagai ahli, saya mempunyai hak untuk bertanya kerana ini merupakan parti yang telus melainkan pemimpin ada sesuatu yang mahu disorokkan," katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar di sini hari ini.


Beliau turut mendakwa bahawa 574 perwakilan itu diarahkan untuk mengundi enam pemimpin berkenaan.

"Saya mengesyaki kesemua 574 perwakilan itu datang dari Pulau Pinang dan dibawa khas untuk memastikan enam pemimpin terbabit kekal berkuasa," jelasnya.

Dalam pada itu, ketika ditanya berhubung status keahliannya, David memberitahu, dia masih menganggap dirinya sebagai ahli seumur hidup parti itu sungguhpun Pengerusi Jawatankuasa Disiplin DAP, Tan Kok Wai telah memberitahu tentang pemecatan keahliannya.

"Saya telah memberikan notis tujuh hari kepada mereka, setakat ini DAP tidak memberikan sebarang notis tentang pemecatan saya, maka saya anggap kenyataan Kok Wai tidak sah dan masih ahli seumur hidup DAP dan memegang jawatan sedia ada," tegasnya yang turut akan memfailkan kes terhadap Kok Wai berhubung kenyataan untuk memecatnya.

Penang Wasabi..

No comments:

Post a Comment