~ PENANG WASABI ~

FEEL THE HEAT

Saturday, September 6, 2014

Look East Policy : CONTOHILAH JEPUN


Pasukan kebangsaan di rantau Asia perlu menjadikan Jepun sebagai contoh untuk meningkat ke peringkat dunia dan layak ke Piala Dunia, kata legenda bola sepak Argentina, Oswaldo Ardiles.

Bekas bintang kelab Tottenham Hotspur itu berkata Jepun pada mulanya tidak pernah memenangi sebarang pertandingan atau kejohanan tetapi keberanian mereka untuk membangunkan sebuah pasukan mantap akhirnya membolehkan mereka layak ke Piala Dunia sebanyak lima kali berturut-turut.

"Pasukan Asia harus mengikuti jejak langkah Jepun yang telah banyak berubah...bukan sahaja memenangi Piala Asia tetapi selepas mengharungi perjalanan yang jauh, maka pada 1998 Jepun buat pertama kali layak ke Piala Dunia," katanya.

Legenda berusia 62 tahun itu berkata demikian pada sidang media, yang turut disertai oleh seorang lagi legenda kelab Britain itu, Ledley King, sempena Jelajah Malaysia-Legenda Tottenham Hotspur.

Jelajah tersebut ditaja oleh Kumpulan American International Assurance (AIA) selepas menandatangi perjanjian tajaan jenama dengan Spurs sehingga musim Liga Perdana Inggeris (EPL) 2018/2019.

Peminat kelab EPL itu berpeluang bertemu dengan kedua-dua legenda kelab itu sehingga Sabtu ini.

Mereka juga akan mengendalikan Program Latihan Junior bersama Kelab Bola Sepak Brickfields.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif AIA Bhd, Thomas Wong berkata syarikat itu menggunakan sukan sebagai platform untuk menggalakkan gaya hidup sihat dalam kalangan pelanggannya dan juga masyarakat.

Penang Wasabi..

No comments:

Post a Comment