~ PENANG WASABI ~

FEEL THE HEAT

Sunday, August 19, 2012

Apabila Ketua Pemuda PAS tidak berpijak dibumi yang nyata..!!! Umno kena sertai Pas, bukan sebalik?Sambil menegaskan Umno yang patut menyertai Pas, Pemuda Pas mencabar Umno membentangkan rang undang-undang hukum hudud di Parlimen terlebih dahulu daripada mempelawa parti Islam itu menyertainya ataupun Barisan Nasional (BN).

Ketuanya, Nasrudin Hassan Tantawi berkata, beliau yakin wakil rakyat Pas akan menyokong langkah itu jika Umno sanggup berbuat demikian.

"Saya cabar Umno siapkan dulu draf kemudian bentang dalam parlimen. Jika ia menepati kehendak Islam sebagaimana yang diperintah oleh ALLAH SWT, saya yakin ahli Parlimen Pas akan menyokongnya.

"Jika Umno tidak sanggup melakukannya, ketahuilah, Umno hanya menjadikan isu hudud sebagai modal politik untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti," katanya lagi.

Mengulas kenyataan Dr Mahathir Khamis lalu, Nasrudin berkata, bekas Perdana Menteri itu sekali lagi cuba mencuri tumpuan umum dengan kenyataan terbarunya bahawa Umno boleh melaksanakan hudud tetapi bukan hudud Pas sebaliknya hudud Islam.

"Suatu kenyataan paling lucu menutup tirai Ramadan al Mubarak tahun ini," katanya lagi. Sambil berkata beliau sangat simpati dengan Dr Mahathir, Nasrudin berkata, "beliau seperti merasakan diri masih di tahkta Perdana Menteri."

"Bercakap mahu melaksanakan itu dan ini sedang kuasa tidak lagi ditangannya. Lebih malang, apa yang disebut mahu dilaksanakan hari ini [seperti hudud] adalah suatu yang ditentangnya habis-habisan sewaktu beliau gah di puncak kuasa sejak sekian lama," katanya.

Sehubungan itu Nasrudin menegaskan bahawa Umno tidak mahu melaksanakan hudud.

"Ini satu realiti. Lihat sahaja cadangan Adun Kemelah Johor untuk melaksanakan hudud di Johor, bukan sahaja diketepikan malah dikecam.

"Lebih parah apabila (Datuk Seri Dr) Chua Soi Lek selaku Presiden MCA menuduh pemimpin Umno itu hilang akal, seluruh pemimpin Umno termasuk Dr Mahathir, bungkam sejuta bahasa," katanya.

Malah menurut Nasrudin, kuasa kerajaan federal berada di tangan Umno.

"Jadi, retorik apa lagi yang mahu Umno paparkan kepada rakyat. Kalau tidak mahu hudud "Pas" kononnya, mana hudud Umno? sila kemukakan! Sekurang-kurangnya negeri yang ditadbir oleh Pas sebagai teras kerajaan telah meluluskan Rang Undang-Undang Syariah atau Kanun Jenayah Syariah iaitu di Kelantan dan kemudiannya di Terengganu. Negeri Umno mana? Mana hudud Umno atau mana hudud "Islam" yang didakwa itu?

"Pas sejak sekian lama, dimaklumi oleh semua rakyat bahawa memperjuangkan perlaksanaan syariat Islam di negara ini termasuk hukum hudud.

Sementara Umno pula diketahui umum menentang perlaksanaan hudud sejak sekian lama. Maka logiknya, Pas sertai Umnokah atau Umno yang wajib sertai Pas untuk memastikan hudud benar-benar terlaksanakan di atas tanah air tercinta ini.

"Sekurang-kurang Pas telah siapkan draf Kanun Jenayah Syariah yang mahu dilaksanakan. Umno sehingga kini draf pun tidak ada, macam mana Dr Mahathir mahu Pas menyertai Umno, sepatutnya Umno dibubarkan untuk kesemua ummat Islam menyertai Pas bagi mendukung cita-cita pelaksanaan Islam di Malaysia," kata beliau lagi.

Kesian juga apabila melihat Ketua Pemuda PAS sudah pandai meroyan sebijik macam Tok Guru Nik Aziz! Bercakap pandai macam burung kakak tua, tetapi tidak faham apa yang dicakapkan?

PAS kenalah sedar diri sikit, terjadinya parti PAS itu pun daripada serpihan parti UMNO jugak. UMNO parti yang lebih tua daripada PAS, sepatutnya yang mudalah kena beralah cari yang tua, bukan sebaliknya. Lagi pun kerusi yang PAS ada sekarang pun jangan kan nak lawan UMNO, nak lawan DAP pun PAS tak mampu. Sebab tu PAS asyik cakap saja tapi tak mampu buat.

Dulu PAS keluar dari UMNO pun kononnya nak buat negara Islam, tapi sekarang negara Islam pun PAS dah tak mahu buat lagi. Baru sekarang PAS baru sedar yang negara Islam itu tak wujud dalam Quran, cuma negara kebajikan saja yang ada. PAS sebut hudud pun hanya bila dah dekat PRU saja. Itu pun setakad nak kelentung kat ahli PAS.

Sebab itu UMNO offer kalau betullah PAS ikhlas nak buat hudud, masuklah UMNO balik, dah tentu jumlah kerusi UMNO jauh lebih kuat daripada DAP dan MCA. Lainlah PAS, dengan parti yang muda pun daripada mereka PAS tak berani lawan. Kalau Pakatan menang pun PKR juga yang jadi perdana menteri. Masa tu DAP pun jauh lebih berkuasa daripada PAS. PAS cuma melukut ditepi gantang saja, nama saja PAS lebih tua daripada mereka, tapi mereka sikit pun tak hormat parti yang tua macam PAS.

Tak payahlah dok tanya draft hudud UMNO, dah tentu draft UMNO terpakai dan adil untuk semua, bukan macam hudud PAS yang hanya terhad untuk orang Islam saja, itu pun yang kafir tetap tolak jugak.

Penang Wasabi..

No comments:

Post a Comment