~ PENANG WASABI ~

FEEL THE HEAT

Friday, May 9, 2014

Barack Obama Perli CNN?


WASHINGTON 9 Mei - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barrack Obama telah menggamatkan para wartawan dan pengamal media apabila mengeluarkan kenyataan sindiran pedas terhadap rangkaian media terkenal, CNN yang antara lainnya merujuk laporan lawatan rasmi beliau ke Malaysia hujung bulan lalu.

Kata-kata perli berbentuk jenaka itu dikeluarkan menerusi ucapannya pada Majlis Makan Malam bersama para pengamal media negara tersebut di White House yang berlangsung pada baru-baru ini.

"Saya gembira berada di sini, walaupun sedikit berada dalam keadaan "jet lagged" hasil dari lawatan saya ke Malaysia.

"Ia adalah satu perjalanan yang jauh yang perlu kita tempuh untuk mendapat liputan dari CNN pada hari ini.

"Saya fikir mereka masih mencari meja mereka (dalam majlis ini)," katanya.


Dalam ucapannya itu juga, Obama berpandangan, kebanyakan wartawan media tempatan di negara itu disifatkan tidak menghormati beliau selaku pemimpin negara dengan mengeluarkan beberapa laporan yang dilihat menjatuhkan krelibilitinya.

Beliau bagaimanapun menganggap ianya merupakan perkara biasa dan mampu menangani isu tersebut.

Obama juga menjelaskan, beliau amat gembira dan menyayangi kerjayanya untuk berkhidmat kepada negara sejak dipilih memegang jawatan Presiden AS hingga hari ini.

Obama dengan nada jenaka merujuk beberapa isu yang dimanipulasi media tempatan berhubung kes pemain kontroversi Cornerback Seattle Seahawk dalam liga American Football yang telah menjadi tumpuan media negara itu apabila menyerang Michael Crabtree dari pasukan 49ers dalam satu perlawanan.

Obama turut mengakui telah berkongsi tips dari Richard Sherman bagi menepis laporan negatif media terhadapnya. Foto - Los Angeles Times

Penang Wasabi..

No comments:

Post a Comment